Sa fac contestație la IELTS? - Este o alegere buna?

Asta e o intrebare de 100 de puncte! La care voi raspunde pe scurt.

Contestatie la IELTS?

La Listening si la Reading nu prea ai la ce sa faci contestatie. Pentru unele sunt acceptate mai multe variante de raspunsuri, în sensul ca se poate cu sau fara articol, pe singular sau plural. Ex: (the) man, flower(s). Nu le-ai nimerit nici pe astea, ghinion! De asemenea, as prefera sa nu mai aud: DAR DACa AM GRESIT SPELLINGUL? Mi se pare….putin pueril. Da, ai nimerit cuvantul pe listening. Felicitari! Trebuie sa îl stii sa îl scrii. Si nu, la chestia asta nu sunt absurzi!

Ajungem la Writing si la Speaking. Unde este vorba de subiectivitate. Dar unde e vorba si de cat de bine stapanesti aceste abilitati. Eu as recomanda sa se faca contestatie în urmatoarele cazuri:

  • ai bani de aruncat pe fereastra si vrei sa mai faci o încercare
  • îti lipseste fix nota la proba aceea si, din nou, vrei sa faci o încercare
  • esti stapan pe tine – nu esti perfect dar simti ca ai fost de un sapte sau profu care te-a pregatit îti spune ca ai putea fi de sapte.

Obtin nota mai mare la contestatie la IELTS?

Eu vorbesc acum în special de ultimul caz. Pe mine, acela ma intereseaza. Si va dau urmatoarele doua exemple:

  • Nivel upper-intermediate de engleza, scris foarte bun – rapoarte scrise cel putin saptamanal în engleza la munca, contact cu engleza. In zilele proaste îl evaluam la un 7, în zilele bune la un 7.5 pe scris. La IELTS a luat 6.5 si deja ma panicasem. Nu neaparat pentru el, ci pentru restul care sunt mult mai slabi în general si aveau nevoie tot de 7. A facut contestatie si a luat 7.5. Dupa cum si trebuia.
  • Nivel intermediate ca gramatica si vocabular – scris bunicel, vorbit la fel. In zilele proaste, cu examinator dur l-as fi evaluat la 6.5, în zilele bune la 7. Prima oara a luat 7 la writing si, uimitor 7.5 la Speaking dar pentru ca s-a încapatanat sa nu lucreze teste, a luat sub 7 la Reading si Listening. A dat a doua oara, a luat 7.5 la toate, mai putin la Speaking unde a picat cu 6.5. Contestatie si a luat iar 7.5.

Daca ma întrebati pe mine, diferenta dintre un 6.5 si un 7.5 este … maricica. Sa zicem ca linia dintre 6.5 si 7 poate fi mai fina dar pana la 7.5.. e ceva de munca. Daca sunteti destul de siguri pe voi, dati-i bice cu o contestatie!

Aceasta este doar o bucatica din sfaturile pe care elevii le primesc la cursurile de pregatire pentru IELTS.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.