Să fac contestație la IELTS?

Asta e o intrebare de 100 de puncte! La care voi răspunde pe scurt.

Contestație la IELTS?

La Listening și la Reading nu prea ai la ce să faci contestație. Pentru unele sunt acceptate mai multe variante de răspunsuri, în sensul că se poate cu sau fără articol, pe singular sau plural. Ex: (the) man, flower(s). Nu le-ai nimerit nici pe astea, ghinion! De asemenea, aș prefera să nu mai aud: DAR DACă AM GREȘIT SPELLINGUL? Mi se pare….puțin pueril. Da, ai nimerit cuvântul pe listening. Felicitări! Trebuie să îl știi să îl scrii. Și nu, la chestia asta nu sunt absurzi!

Ajungem la Writing și la Speaking. Unde este vorba de subiectivitate. Dar unde e vorba și de cât de bine stăpânești aceste abilități. Eu aș recomanda să se faca contestație în următoarele cazuri:

  • ai bani de aruncat pe fereastră și vrei să mai faci o încercare
  • îți lipsește fix nota la proba aceea și, din nou, vrei să faci o încercare
  • ești stăpân pe tine – nu ești perfect dar simți că ai fost de un șapte sau profu care te-a pregătit îți spune că ai putea fi de șapte.

Obțin notă mai mare la contestație la IELTS?

Eu vorbesc acum în special de ultimul caz. Pe mine, acela mă interesează. Și vă dau următoarele două exemple:

  • Nivel upper-intermediate de engleză, scris foarte bun – rapoarte scrise cel puțin săptămânal în engleza la muncă, contact cu engleza. În zilele proaste îl evaluam la un 7, în zilele bune la un 7.5 pe scris. La IELTS a luat 6.5 și deja mă panicasem. Nu neaparat pentru el, ci pentru restul care sunt mult mai slabi în general și aveau nevoie tot de 7. A făcut contestație și a luat 7.5. Dupa cum și trebuia.
  • Nivel intermediate ca gramatică și vocabular – scris bunicel, vorbit la fel. În zilele proaste, cu examinator dur l-aș fi evaluat la 6.5, în zilele bune la 7. Prima oară a luat 7 la writing și, uimitor 7.5 la Speaking dar pentru că s-a încăpățânat să nu lucreze teste, a luat sub 7 la Reading și Listening. A dat a doua oară, a luat 7.5 la toate, mai puțin la Speaking unde a picat cu 6.5. Contestație și a luat iar 7.5.

Dacă mă întrebați pe mine, diferența dintre un 6.5 si un 7.5 este … măricică. Să zicem că linia dintre 6.5 și 7 poate fi mai fină dar până la 7.5.. e ceva de muncă. Dacă sunteți destul de siguri pe voi, dați-i bice cu o contestație!

Aceasta este doar o bucățică din sfaturile pe care elevii le primesc la cursurile de pregătire pentru IELTS. 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *