In piata muncii a anului 2018 ai nevoie de un CV in engleza. In cazul in care iti doresti o pozitie remote pentru o firma straina sau un loc de munca in alta tara, cv-ul in engleza este necesar. De asemenea, acesta poate fi cerut si de firme din Romania, pentru a vedea nivelul tau de engleza.
Este destul de clar ca, daca nu ai un CV in Engleza, nu poti aplica la o pozitie unde vei comunica in engleza cu strainii.
Totusi, pentru foarte multi studenti, nu engleza este problema, ci informatiile din cv. Astfel ca, ne-am decis sa iti dam cateva sfaturi si cateva exemple de cv in engleza. Astfel, vei putea fara probleme sa aplici la jobul dorit si nu vei fi contact pentru un interviu in engleza.
Exemplele de CV descarcabile sunt in josul acestei pagini. Daca nu iti doresti sa citesti articolul, poti da scroll pana la baza.
CV engleza – De ce ai nevoie de el?
Cuprins
Un cv in engleza te va ajuta sa aplici la un job. Acesta are rolul de a te prezenta in fata angajatorului. Il informezi pe acesta prin CV de experienta pe care o ai. De asemenea, utilizand informatiile dintr-un CV in engleza, angajatorul poate sa te compare cu restul aplicantilor.
Fara sa ai un CV, un angajator nu poate lua o decizie legata de angajarea ta. Cel putin, nu la joburile de inceput, unde inca nu esti cunoscut pe piata.
In cazul directorilor sau managerilor din pozitii inalte, CV-ul este deseori inutil. Acesti directori sunt cunoscuti pe piata pentru rezultatele lor. Astfel ca, daca o firma doreste sa ii angajeze, le va trimite direct o oferta. Mai exista si varianta in care vor trimite o firma de resurse umane sa negocieze in favoarea lor.
Ce trebuie sa contina un CV in engleza?
CV-urile difera in general de la o industrie la alta. Totusi, exista o lista de informatii care trebuie sa apara intr-un CV in engleza;
- Datele de contact
- Prezentare succinta
- Lista cu skill-uri
- Educatia
- Istoria in campul muncii
- Referinte (daca exista)
Vrei sa inveti cum sa iti redactezi singur un CV in engleza?
Arunca un ochi peste cursurile noastre de engleza si fa primul pas spre o engleza perfecta.
Datele de contact dintr-un CV in engleza
Este foarte important ca persoana care iti citeste CV-ul sa te poata contacta. Pana la urma, de asta i-ai trimis acel CV. Astfel, asigura-te ca numarul de telefon si email-ul sunt scrise, usor de citit si prezente in prima parte a cv-ului.
Mai multe exemple de CV-uri in engleza contin si un spatiu pentru fotografia ta. Intr-adevar, exista industrii in care infatisarea poarta un rol foarte important. Nu prea poti obtine un post de stewardesa fara sa ai o infatisare placuta.
Totusi, in Romania, si in multe alte tari, este ilegal sa discriminezi din cauza infatisarii sau a sexului. Din acest motiv, nu este necesar sa iti pui poza pe CV daca nu doresti acest lucru. Pana la urma, angajatorul trebuie sa citeasca un CV in engleza si sa ia decizia in functie de experienta ta.
Prezentare succinta
Povesteste nitel despre tine. Activitatea ta din afara muncii sau a facultatii poate sa ofere informatii importante pentru angajator. De obicei, patronii incearca sa creeze anumite tipuri de echipe. Astfel, ei vor sa vada daca personalitatea ta se potriveste cu a colegilor.
Totusi, nu da prea multe detalii private. Nu integra intr-un CV in engleza afilierea ta politica, orientarea sexuala sau activitatile considerate taboo. Din nou, exista legi care obliga un angajator sa nu discrimineze. Insa, este foarte greu sa dovedesti ca ai fost discriminat. Si, trebuie sa te faci placut pentru a obtine pozitia.
Exemplu de asa nu: „Am 22 de ani, un sustinator activ al partidului PSD si in timpul liber imi place sa merg la vanatoare de mistreti cu colegii de partid. De asemenea, imi mai place sa merg in vacante exotice impreuna cu prietenele mele, fiind un heterosexual convins.”
Da stiu, am exagerat nitel in exemplu de mai sus. Insa voiam sa atrag atentia ca, in business, nu discuti despre politica, sex sau religie!
Exemplu de asa da: „Am 22 de ani si am terminat facultatea de Marketing. Imi doresc sa invat cat mai multe informatii legate de Web Design si sa imi imbunatatesc abilitatile. In timpul liber incerc sa ma relaxez prin activitati sportive, inot sau plimbari pe munte. De asemenea, fac parte dintr-o echipa de Esport cu care ma antrenez in fiecare weekend.”
Daca ai probleme in crearea unei astfel de prezentari, probabil ai nevoie de cursuri de engleza. Acestea te vor ajuta sa comunici fluent si usor in limba engleza. Astfel, crearea unei prezentari succinte va fi extrem de usoara.
Lista cu skill-uri (abilitati)
In cazul in care aplici pentru o pozitie tehnica, trebuie sa afisezi foarte concret ceea ce poti face. In cazul unei firme de programare, acestia cauta o persoana care cunoaste un anume limbaj de programare.
Daca acest limbaj (skill) nu este prezent intr-un cv in engleza, nu vei fi contactat pentru interviu.
Poti trece foarte simplu si rapid, utilizand o lista de tip bulet, cele mai importante abilitati ale tale. Si, apoi, pentru cele mai putin importante sau unde ai mai putin experienta, intr-o singura fraza printr-o enumeratie.
Educatia
Facultatea pe care ai facut-o sau studiile aprofundate sunt un atuu al tau. Asa ca evidentiaza-le pe CV-ul in engleza si povesteste despre ele. Sunt foarte multe pozitii unde nu poti aplica pentru un post fara sa ai studii in domeniu.
De asemenea, multe firme cauta studenti de la facultati de prestigiu. Astfel, acestia se asigura ca nu trebuie sa piarda timp oferindu-ti training.
Nu te duce totusi prea in spate. Daca ai absolvit facultatea sau esti student, nu mai pune si liceul. Este suficient sa prezinti studiile superioare si cursuri sau acreditari din ultimii 3 ani.
Istoria in campul muncii (sau experienta)
Daca iti doresti o cariera de succes, trebuie sa iti petreci majoritatea timpului lucrat intr-o singura industrie. Nu poti sa primesti o pozitie de conducere intr-o firma mare fara macar 3 sau 4 ani de experienta. Si, ca sa fi luat in calcul pentru acea pozitie, trebuie sa prezinti cat mai concret unde ai petrecut ultimii ani.
Prezinta firma la care ai lucrat, pozitia si activitatile prestate. De asemenea, perioada in care ai fost prezent la acel loc de munca.
Desi nu este foarte etic, foarte multe persoane combina timpul petrecut in mai multe joburi intr-o singura pozitie. Astfel, daca acestia au petrecut 6 luni ca agent de vanzari la o firma, 5 la alta si 3 la o alta firma, vor trece 14 luni ca si agent in vanzari la firma x. Ei fac asta pentru a nu arata viitorilor angajatori ca au obisnuinta sa isi schimbe des jobul. Nu iti recomand sa faci acest lucru.
Vrei sa inveti cum sa iti redactezi singur un CV in engleza?
Arunca un ochi peste cursurile noastre de engleza si fa primul pas spre o engleza perfecta.
Referinte
In cazul in care unul dintre profesorii tai de la facultate sau un director de firma ti-a scris o recomandare, este important sa o prezinti in CV. Iti cresti sansele de angajare prin asocierea imaginii tale cu imaginea unei persoane de incredere din industrie.
De asemenea, atunci cand parasesti un loc de munca, iti recomand sa ceri o recomandare la final. (atata timp cat ai lasat loc de buna ziua) Astfel, viitori angajatori vor realiza ca nu ai fost dat afara si ai pastrat o relatie buna cu vechiul angajator.
Exemple de CV in engleza
Disclaimer: Informatiile din cv-urile de mai jus sunt fictiune iar orice asociere de nume sau date de contact este o coincidenta. Pozele sunt preluate de pe site-uri de tip Stock Photos.
Toate modelele de CV pot fi descarcate in format AI utilizand apasand aici. Mentionez ca vei avea nevoie de Adobe Illustrator pentru a putea modifica CV-urile.