Odata cu cresterea accesului la informatii, a joburilor in industria IT si a gradului de penetrare a internetului, creste si nivelul de engleza in Romania.
In anul 2017, Romania a ocupat pozitia 17 in topul tarilor care vorbesc limba engleza analizate de asociatia Education First. Acestia analizeaza in fiecare an gradul de cunoastere al limbii engleze in tari din toata lumea. In anul 2017, EF a analizat peste 1 milion de respondenti din 80 de tari.
Astfel, cu un punctaj al cunoasterii de 59.13, Romania ocupa locul 17 din 80 de tari analizate. Prima tara in topul EF fiind Olanda. De asemenea, cercetatorii au clasat Romania si Luxembourg ca fiind tarile cu cea mai puternica crestere a nivelului de cunoastere a limbii engleze.
Foloseste aceasta imagine pe site-ul tau
In cadrul infograficului de mai sus, tarile colorate cu gri sunt:
- fie vorbitoare native de engleza,
- fie nu au fost integrate in studiul EF.
Romania a reusit sa intreaca tari cu o economie si educatie puternica precum Franta sau Italia.
In cadrul studiului realizat de catre EF, acestia au analizat in 2017, peste 1 milioan de oameni din 80 de tari. Acestia au avut o medie de varsta de aproximativ 26 de ani.
Cine vorbeste mai bine engleza in Romania?
Cuprins
Conform studiului EF si a altor surse din mediul online, femeile sunt mult mai inclinate inspre a invata limba engleza sau oricare alta limba straina.
In majoritatea tarilor studiate, femeile urmeaza studii mult mai aprofundate decat barbatii. Acestea sunt mult mai deschise la idea de a urma o facultate.
Tinerii sunt mult mai buni la limba engleza decat cei batrani. Atat in Romania, cat si la nivel global, persoanele sub 40 de ani vorbesc o engleza superioara persoanelor de peste 40 de ani. Acest lucru poate fi datorat accesului la internet si informatii.
Totusi, ce relevanta are nivelul ridicat de engleza in Romania pentru fiecare dintre noi?
Raspunsul este foarte simplu. In prezent, exista o corelatie extrem de puternica intre capacitatea unei tari de a comunica in engleza si capacitatea economica a acelei tari.
Foloseste aceasta imagine pe site-ul tau!
Dupa cum se poate observa si in infograficul de mai sus, diferentele sunt extrem de puternice. Tarile cu o cunoastere ridicata a limbii engleze au un medie, un venit net per locuitor de 47.318 dolari americani. La polul opus, cu un nivel de engleza foarte scazut, media venitului net per locuitor este de 6.424 dolari americani.
Chiar daca Romania este inca departe de venitul net national per locuitor al tarilor precum Olanda sau Norvegia, datele de mai sus sunt incurajatoare, afisand potentialul de crestere a persoanelor care invata engleza si urmeaza cursuri de engleza.
In 2016, conform datelor oferite de catre Banca Mondiala, Romania avea un venit nationat net per locuitor de 7,428 dolari americani.
Engleza in Romania iti aduce venituri mai mari
Nu este o informatie noua faptul ca engleza in Romania, precum si celalalte limbi straine, iti pot ridica salariul.
Conform unui articol scris de BizBrasov, salariul minim al unui vorbitor de engleza intr-un call center este de 500 de euro. La polul opus, sunt limbile vorbite in tarile nordice, care aduc salarii si de 1400 Euro.
In prezent, in Romania, foarte multe locuri de munca necesita limba engleza la un nivel mediu spre avansat. Tocmai din acest motiv, tot mai multe persoane apeleaza la cursuri de engleza online. La o simpla cautare pe Ejob, in August 2018, cuvantul „Engleza” aduce 12.337 locuri de munca.
Este foarte important de mentionat si faptul ca, vorbitorii de limba engleza pot profesa in regim independent. Foarte multi tineri folosesc engleza in Romania pentru a comunica, prin internet, cu clienti straini. Acestia ofera servicii de programare, marketing, design sau consultanta si castiga sume de mii de euro, lucrand de acasa.
Conform Cariere Online, in 2015, Romania avea peste 400.000 de freelanceri. Acestia crescand de la an la an. Putem spune fara probleme ca majoritatea acestora folosesc engleza in activitatea lor. Fie ca citesc sau lucreaza cu unelte in limba engleza, fie comunica cu persoane din tari straine. Engleza le permite un trai mult mai bun in Romania.
In prezent, foarte multi freelanceri romani castiga sume intre 20 si 100 de dolari pe ora pentru consultanta, design sau programare.
Engleza in functie de industrie
Daca totusi nu doresti sa iti incepi aventura ca freelancer, poti arunca un ochi peste nivelul de engleza in functie de industrie. Din pacate, nu suntem deloc surprinsi de faptul ca, domeniul public este la baza acestui infografic.
Foloseste aceasta imagine pe site-ul tau!
Dupa cum se poate observa, domeniile unde engleza este cunoscuta si foarte folosita sunt:
- Consultanta
- Ingineria
- Industria mancarurilor, a bauturilor si tutunului
La polul opus, se afla:
- Educatia
- Sectorul public
- Logistica
Este un lucru extrem de neplacut faptul ca, in domeniul educatiei, foarte putini angajati vorbesc engleza in Romania. Acest lucru se reflecta pe calitatea educatiei oferite copiilor si pe viitorul economic al Romaniei.
Totusi, multi tineri isi iau viitorul in propriile maini, si invata engleza singuri sau, urmeaza cursuri de engleza pe skype. Ei au realizat ca engleza este un atu foarte important in viitorul lor.
Tu? La ce nivel de cunoastere ai ajuns cu limba engleza?