⬅ ÎNAPOI

Expresii in engleza de baza, pentru restaurante si vacante.

Expresii in engleza

Engleza iti poate aduce foarte multe oportunitati si experiente. Mai ales ca este una dintre cele mai vorbite limbi din lume. Pentru ca stim ca vrei sa inveti engleza, ti-am pregatit o lista cu expresii in engleza care sa te ajute.

O sa impartim aceasta lista de expresii in engleza in:

 • Expresii in engleza pentru incepatori
 • Expresii uzuale in engleza pentru restaurante
 • Expresii ce pot fi folosite in vacanta

Daca iti doresti, pe langa acest articol, sa incepi o serie de cursuri de engleza, te invitam sa faci o testare gratuita pe platforma noastra online. Dupa testare, o sa primesti feedback personalizat legat de nivelul tau de engleza si sfaturi a invata engleza pe viitor.

Ca sa nu o mai lungim prea mult, hai sa incepem sa invatam expresii in engleza.

Expresii in engleza pentru incepatori

Nimeni nu se naste invatat. Tocmai din acest motiv am pregatit pentru tine o lista lunga de expresii pentru incepatori. De la un simplu salut la discutii simple, daca inveti frazele din acesta lista, esti sigur pe drumul cel bun.

Expresii uzuale in engleza la intalnire

Cum sa saluti pe cineva?

Hello! / Hi! / Hey!
Cel mai simplu si utilizat salut in limba engleza. Poate fi tradus foarte usor in „Buna” sau „Salut”. Este folosit cel mai des intre prieteni sau persoane de aceasi varsta in care nu trebuie sa arati o doza ridicata de respect. Nu se foloseste deloc in business.

Greetings!
O forma multa mai politicoasa de salut. Folosit in business sau in cazurile in care trebuie sa afisezi respect fata de o anumita persoana. In cazul in care va cazati la un hotel, majoritatea angajatilor va vor saluta cu aceasta expresie in engleza. Termenul de Hello sau Hi fiind mult prea informal pentru o relatie intre client si vanzator.

Recomand de asemenea sa utilizati aceasta varianta in cazul in care discutati cu o persoana mai in varsta.

Good morning!
Buna dimineata! Acest tip de salut poate fi folosit indiferent de persoana caruia te adresezi, atata timp cat este utilizat in prima parte a zilei, pana in pranz. Daca nu cunosti momentele zilei in engleza, avem un articol in care am explicat ceasul in engleza.

Good afternoon!
Buna ziua! La fel, poate fi utilizat in orice cerc social, atata timp cat este utilizat intre pranz si lasarea serii.

Good evening!
Buna seara! O expresie in engleza utilizata dupa lasarea serii pentru a saluta. Incearca sa nu confunzi „Good evening!” cu „Good night!”. A doua expresie uzuala in engleza este folosita doar atunci cand pleci. Poate fi tradusa in romana ca: „Noapte buna!”

Vrei sa cunosti toate expresiile din limba engleza?
Arunca un ochi peste cursurile noastre de engleza si fa primul pas spre o engleza perfecta.

Cum te introduci in engleza?

La prima intalnire cu o persoana, este politicos si normal sa te prezinti. Cine esti, ce faci si orice alta informatie relevanta pentru acea persoana. Altfel, le va fi greu sa comunice cu tine.

Incepi cu un simplu salut in engleza urmand exemplele de mai sus si apoi folosesti una dintre frazele de mai jos.

My name is Andrei. What’s your name? – Numele meu este Andrei? Tu cum te numesti?
Incepe prin a te prezenta mai intai pe tine. Apoi, pentru a afla cu cine discuti, il poti intreba cum il cheama. Poti observa ca in engleza, numele este atribuit unei persoane, asemenea unui bun. „What’s your name?” – Traducere mot a mot „Care este numele tau?”.

Acesta e unul dintre motivele pentru care trebuie sa invatam expresii in engleza. Daca invatam doar cuvintele si reguli simple de gramatica, nu vom putea crea fraze coerente care sa respecte structura verbala in limba engleza. O traducere cuvant cu cuvant nu este suficienta.

I’m sorry, I don’t remember your name. You are …? – Imi pare rau, nu pot sa imi amintesc numele tau. Tu esti …?
Este foarte important sa iti ceri scuze in cazul in care ai uitat numele unei persoane. Altfel, poate fi interpretat ca o lipsa de respect fata de persoana respectiva. In cazul in care nu vrei sa lasi de banuit ca ai uitat numele unei persoane, iti recomand sa faci urmatoarea mutare. Intreaba numele persoanei si daca zice numele mic raspunde cu: „Nu acesta, ci numele de familie. Pe primul nu am cum sa-l uit.”  😉

Have you met Ted?! – L-ai intalnit pe Ted?
O expresie in engleza foarte cunoscuta, cel mai des utilizata in serialul „How I met your mother.” In cazul de fata, nu te prezinti pe tine, ci pe o cunostiinta de-a ta. Astfel, faci legatura dintre 2 persoane pe care tu le cunosti personal dar care nu au mai interactionat pana acum.

https://www.youtube.com/watch?v=YQd9aw6QBdM

Nice to meet you! / Pleasure to meet you! / It’s a pleasure! / Delighted! – Incantat de cunostiinta!
Dupa ce o persoana s-a introdus, ii poti raspunde simplu folosind doar cateva cuvinte. Ulterior, putem sa trecem la discutii simple despre vreme, intamplari sau amintiri.

Cum incepi o conversatie?

Acum ca ai facut cunostiinta, poti incepe o conversatie. In engleza, conversatiile simple sunt definite ca „small talk”. Acestea au rol introductiv inainte de orice discutie serioasa.

E recomandat sa incepi o discutie in engleza intreband despre cum merg lucrurile pentru persoana respectiva. Ulterior, poti trece la discutii mai importante, cum ar fi business.

In primul rand, trebuie sa te informezi de starea generala a persoanei cu care comunici:

How are you? / How are you doing? – Cum mai esti? 
O intrebare foarte simpla care poate fi regasita si in limba romana. Este una dintre cele mai comune expresii in engleza si este folosita deseori in locul unui salut. Poate fi folosit in absolut orice imprejurare, indiferent de perioada zilei sau gradele de prietenie dintre persoane.

La o astfel de intrebare poti raspunde cu:

I’m fine. / I’m doing well, thank you. – Sunt bine, multumesc.

How are things? – Cum merg lucrurile? 
O intrenbare ceva mai generala, legata de activitatile de zi cu zi. Poti combina intrebarea cu o anumita activitate legata de persoana respectiva. Poti sa ii intrebi cum merg lucrurile cu facultate sau cu munca.

O expresie in engleza care poate fi folosita ca raspuns este:

Everything is going well. – Totul merge bine. 

Cum discuti despre munca sau facultate?

Atunci cand inveti expresii in engleza este important sa poti duce discutia pana la capat. Daca ai inceput o discutie cu persoana si ai aflat ca aceasta a avut un interviu in engleza, poti duce conversatia in acea directie. Astfel nimeni nu se plictiseste.

In general, pentru a afla informatii despre o anumita activitate, vei pune o intrebare deschisa care incepe cu:

 • Who – Cine
 • What – Ce
 • Where – Unde
 • When – Cand
 • Why – De ce

Cateva exemple de expresii in engleza care incep cu aceste cuvinte sunt:

How was that you interview you had yesterday? – Cum a fost interviul pe care l-ai avut ieri?
Fraza este folosita pentru a cere detalii si informatii. Interlocutorul nu poate sa raspunda cu un simplu da sau nu. Acesta iti ofera informatii pe baza caruia iti poti crea urmatorul raspuns.

Ca si raspuns la intrebarea anterioara:

Everything was good, I’m waiting for an email to see if I’m getting hired. – Totul a fost bine, astept un email pentru a vedea daca ma vor angaja. 

Iti las mai jos alte cateva exemple de intrebari deschise pentru facultate sau birou impreuna cu raspunsuri posibile:

Why were you late for the meeting today? – De ce ai intarziat la intalnirea de azi? 

The traffic was really bad, I was blocked for at least 30 minutes in the center of the city. – Traficul a fost groaznic, am fost blocat pentru cel putin 30 de minute in centrul orasului. 

When did you finish the project for finance? – Cand ai terminat proiectul pentru finante? 

I finished it last night, I worked on it till 2 in the morning. – L-am terminat ieri noapte, am lucrat la el pana la 2 dimineata.

We haven’t talked in a while, how are things going for you? – Nu am mai vorbit de ceva timp, cum merg lucrurile? 

Things have been going well. I’m a little tired because of a new project we are working on, yet, we’ve been seeing real progress with the company. – Lucrurile merg bine. Sunt putin obosit din cauza unui nou proiect, insa, facem progrese cu firma. 

In cazul in care ai nevoie de informatii rapide, poti sa pui intrebari inchise.

Intrebarile inchise sunt in general folosite pentru a face foarte rapid rost de o informatie simpla. Un „da”, „nu” sau orice alta informatie care iti va valida sau nu o presupunere. Daca vrei sa afli daca cineva se simte bine sau daca a avut o zi libera, poti sa folosesti acest tip de expresii in engleza.

Are you feeling well? – Te simti bine? 

Not really, my head hurts since yesterday. – Nu prea, ma doar capul inca de ieri. 

Did you take the day off yesterday? I didn’t see you here. – Ti-ai luat liber ieri? Nu te-am vazut aici.

Yes, I did take a day off. I had to go to the doctor. – Da, am luat o zi libera. A trebuit sa merg la doctor.

Vrei sa cunosti toate expresiile din limba engleza?
Arunca un ochi peste cursurile noastre de engleza si fa primul pas spre o engleza perfecta.

Nu incerca sa folosesti cuvinte complicate pe care nu le cunosti. Cu cat o intrebare este mai simpla, cu atat ii va fi mai usor interlocutorului tau sa inteleaga ce doresti. Astfel, iti recomand sa folosesti expresii in engleza cat mai simple.

Desigur, exista situatii in care nu ai inteles ceva. Nu este nici o rusine in asta. Cel mai simplu este sa il rogi pe interlocutor sa repete sau sa iti explice.

Expresii in engleza pentru cand nu intelegi.

Ai inceput o discutie cu cineva si nu intelegi exact ce spune. Poate ca are un accent exotic sau pur si simplu nu cunosti toate cuvintele. Sau este galagie si nu ai auzit ce a spus.

Este perfect normal. Fii politicos, spune-i ca nu ai inteles si roaga-l pe interlocutor sa repete sau sa explice. In cazul in care ai o intrebare in timpul unei sedinte sau curs, este suficient sa ridici mana si sa pui intrebarea.

I’m sorry, I did not understand. Can you please repeat that? – Imi cer scuze, nu am inteles. Poti sa repeti te rog?

I’m sorry, I did not hear you. It’s too loud. Can you repeat? – Imi cer scuze, nu te-am auzit. Este galagie aici. Poti repeta?

Could you say that again please? I didn’t quite catch it. – Poti repeta te rog? Nu am inteles foarte bine. 

Nu trebuie sa iti fie rusine. Este foarte normal sa nu auzi sau sa nu intelegi ceva. Asigura-te doar ca nu oferi impresia ca nu esti interesat.

Cum faci sa inchei discutia?

Nu poti sa discuti la nesfarsit :). Intr-un final, trebuie sa pleci. Asa ca, avem si cateva expresii uzuale in engleza pentru cand trebuie sa inchei discutia.

Indiferent de motivul pentru care trebuie sa pleci, e politicos sa anunti persoana ca nu mai poti discuta.

Daca doar trebuie sa pleci, poti incheia prin:

I have to leave. / It’s time for me to go. – Trebuie sa plec. 

I have to run. – Trebuie sa fug.

I can’t stay anymore, can we talk some other time? – Nu mai pot sa stau, putem sa continuam discutia alta data?

Exista si cazuri in care discutia a avut un scop prestabilit. Caz in care, trebuie sa informezi interlocutorul ca discutia se poate incheia.

Got it, thanks! – Am inteles, multumesc!

I have everything I need now, thank you. – Am tot ce am nevoie acum, multumesc.

Mai exista si variante in care urezi unei persoane noroc sau o zi buna, pentru a incheia discutia.

Have a good day! – Sa ai o zi buna!

Good luck! – Mult noroc!

Great seeing you! – Ma bucur ca te-am vazut!

Intr-un final, atunci cand parasesti discutia, poti sa spui un simplu la revedere!

Good bye! – La revedere.

Bye-bye! – Pa-pa!

Expresii uzuale in engleza pentru restaurante

Iesitul in oras pentru masa este o practica foarte raspandita in strainatate. Din acest motiv, trebuie sa inveti mai multe expresii in engleza care sa te ajute in raport cu restaurantele. Vei invata cum sa inviti pe cineva la restaurant, cum sa comanzi sau cum sa vorbesti despre mancare.

Cum invitam pe cineva la masa in engleza?

Inainte de a invita pe cineva in oras, trebuie sa iti raspunzi la 2 intrebari:

 • mergeti sa mancati sau sa beti?
 • cu cine mergi mai exact?

Raspunsurile la aceste 2 intrebari iti vor modifica intrebarea. Astfel, daca doresti sa bei ceva cu niste prieteni e suficient sa spui:

Are you guys up for a drink? – Vreti sa bem ceva? 

Do you want to grab some beers? – Vrei sa mergem la o bere?

Who’s down for a beer? – Cine sa baga la bere? 

In cazul in care totusi doresti sa inviti o persoana la masa, trebuie sa folosesti un limbaj ceva mai politicos.

Would you like to have dinner on Tuesday? – Ai vrea sa luam masa impreuna marti? 

I’d love to. – Mi-ar placea foarte mult. 

In cazul in care ai primit o confirmare, s-ar putea sa trebuiasca sa faci si o rezervare.

Cum rezervi o masa la restaurant in engleza?

In cazul in care doresti sa rezervi o masa, trebuie sa oferi urmatoarele 3 informatii in engleza:

 • data
 • ora
 • numarul de persoane.

Avand aceste informatii, persoana de la restaurant poate sa iti confirme sau nu rezervarea. Iti las mai jos un exemplu de discutie cu expresii in engleza.

Hi there, do you have a free table for Tuesday? – Salutare, aveti o masa libera pentru marti? 

Of course, could you tell me how many people will come? – Desigur, imi puteti mentiona cate persoane?

2 people – 2 persoane.

At what hour? – La ce ora? 

At 2 o’clock please – La ora 2 va rog.

We have a table free until 4:30. – Avem o masa libera pana la 4:30.

That’s perfect, thank you – Este perfect, multumesc. 

Expresii pentru cand ai ajuns la restaurant.

Daca ai facut o rezervare, este suficient sa iti mentionezi numele si ospatarul te va ghida pana la masa. In cazul in care, nu ai o rezervare, verifica daca te poti aseza oriunde dorest.

In unele restaurante trebuie sa astepti sa primesti o masa, in timp ce in altele, te poti aseza oriunde doresti. De obicei, exista semne, panouri sau afise pe care scrie:

Please wait to be seated – Va rugam sa asteptati sa fiti condusi la masa. 

Cea mai usoara varianta este sa gasesti un ospatar si sa il intrebi politicos:

Can we sit anywhere? – Ne putem aseza oriunde dorim?

Odata ce te-ai asezat, poti sa verifici daca ai destule scaune. In cazul in care iti mai trebuie unul, este politicos sa intrebi la o masa de langa.

I’m sorry, can I grab this chair? – Scuze, pot sa iau scaunul acesta? 

Sorry, is anyone going to sit on this chair? – Scuze, sta cineva pe scaunul acesta?

Cum sa comanzi mancare si bauturi in engleza?

In cazul in care comanzi bauturi, trebuie sa ti minte ca acestea vin in 3 recipiente:

 • Bottle – Sticla
 • Glass – Pahar
 • Pint – Halba

Pahare de vin si sticla

In functie de cuvantul pe care il folosesti, poti sa primesti produse diferite. Pana la urma, berea la sticla are deseori alt pret fata de berea la halba. In general, mentionezi recipientul si apoi bautura.

Vrei sa cunosti toate expresiile din limba engleza?
Arunca un ochi peste cursurile noastre de engleza si fa primul pas spre o engleza perfecta.

Astfel, poti cere ceva de baut in urmatoarele feluri:

Can I have a glass of water? – Imi poti aduce un pahar cu apa?

I’d like a pint of dark beer please. – Mi-ar placea o bere neagra la halba. 

Could you bring us a bottle of wine and 2 glasses? – Ne poti aduce o sticla de vin si 2 pahare? 

In cazul in care comanzi mancare, de cele mai multe ori, este suficient sa mentionezi numele felului de mancare. Ospatarii invata meniul si stiu ce sa iti aduca imediat ce ai mentionat numele sau numarul felului de mancare. (exista restaurante in strainatate care isi numeroteaza produsele. Astfel, e suficient sa spui numarul produsului pentru a comanda.)

Can you bring me a hamburger with french fries and a beer? – Poti sa imi aduci un hamburger cu cartofi prajiti si o bere?

A number 43 with rice. – Mancarea numarul 43 cu orez. 

Ce expresii sa folosesti in engleza atunci cand doresti sa platesti?

Atunci cand vine timpul pentru nota de plata trebuie sa anunti ospatarul. Inainte de a face asta insa, verifica prin ce modalitate vei achita nota, cash sau card?

Can you bring us the bill? – Poti sa ne aduci nota? 

How much do we owe you? – Cat iti datoram?

In cazul in care te simti generos, poti mentiona ca faci tu cinste. „I got this.” sau „It’s on me.”

Restaurantele si barurile pot fi locuri perfecte de socializare atunci cand locuiesti in alte tari. Barmanii pot sa devina prietenii tai si cand mergi dimineata la cafea poti sa intalnesti o sumedenie de persoane interesante. Important este sa inveti cat mai multe expresii in engleza pentru a te descurca oriunde ai merge.

Si, vorbind de mers oriunde, trebuie sa te descurci si in vacanta.

Expresii in engleza ce pot fi folosite in vacanta

Ai invatat deja cum sa saluti, sa te prezinti si sa comanzi o bere. Esti mai mult decat pregatit sa pleci si in vacanta. Asa ca, ce zici daca invatam o lista de expresii uzuale in engleza care te vor ajuta oriunde in lume?

In cele mai multe ocazii, vei lua avionul pentru a ajunge intr-o tara indepartata. Si, s-ar putea sa trebuiasca sa dai cateva explicatii legata de calatoria ta. In unele tari, odata ajuns la aeroport primesti intrebari. Pe scurt: „Scopul si durata vizitei”. Din acest motiv, am decis sa iti oferim cateva expresii uzuale in engleza care sa te ajute in aceasta situatie.

I have a connecting flight to Serbia. – Am o escala catre Serbia. 
In cazul in care ai ajuns intr-o tara, insa nu este destinatia ta finala, este suficient sa mentionezi ca ai o escala. Astfel, nu trebuie sa dai foarte multe explicatii.

I’m here on vacation. – Am venit aici in vacanta.

I’m here for work, I need to meet one of my clients in Tel’ Aviv. – Sunt aici cu munca, trebuie sa ma intalnesc cu un client in Tel’ Aviv.

My sister lives in Tokyo, I’m here for her wedding – Sora mea locuieste in Tokio, am venit pentru nunta ei. 

In ambele cazuri, mentionezi scopul pentru care ai ajuns. Angajatii din aeroport sau de la vama nu sunt acolo sa iti strice tie ziua. Pur si simplu verifica scopul vizitei tale pentru a proteja pasagerii si cetatenii.

I’ll be staying for 7 days. – O sa stau in tara pentru 7 zile. 

I will stay at the Mercury Hotel – O sa stau la Hotel Mercur. 

I will stay at my mother’s house. – O sa stau la casa mamei mele. 

In cazul in care esti intrebat cat timp stai si unde urmeaza sa locuiesti, este foarte usor sa dai detalii. In mare parte, te poti descurca cu fraze in engleza foarte simple.

Dupa ce ai trecut de vama.

Odata ajuns la destinatie, fie cu avionul sau orice alta modalitate de transport, s-ar putea sa ai nevoie de informatii. Engleza este una dintre cele mai vorbite limbi din lume, astfel ca, te vei putea descurca in orice locatie urbana.

Incearca sa folosesti urmatoarele expresii in engleza pentru a primii informatii si a afla unde trebuie sa mergi.

Do you have a map? – Aveti o harta?
In unele tari, nu vei avea acces la internet imediat ce ajungi. Astfel ca trebuie sa iti iei o harta fizica. De obicei, o gasesti in aeroport sau gara.

Where can I exchange some money? – Unde pot sa schimb niste bani?

Where is the bus stop? – Unde este statia de autobuz? 

How can I get a cab around here? – Cum pot sa fac rost de un taxi prin zona? 

I need to get to Mercure Hotel, can you help me? – Trebuie sa ajung la Hotel Mercur, ma puteti ajuta?

Cum am mentionat de mai multe ori mai sus, nu este nici o problema sa nu intelegi ce zice interlocutorul. Chiar daca persoanele din alta tara cunosc engleza, s-ar putea sa nu vorbeasca foarte fluent. Astfel ca, trebuie sa ii mentionezi interlocutorului ca nu il intelegi si sa il rogi sa vorbeasca mai lent sau sa explica in alt fel.

I’m sorry. I don’t understand, can you talk slower and explain again? – Imi pare rau. Nu inteleg, puteti vorbii mai lent si sa imi mai explicati odata? 

Expresii engleza hotel

Ce faci la Hotel?

Odata ajuns la hotel, trebuie sa iti gasesti camera. Ulterior, primesti informatii legate de internet, mancare, room service sau alte servicii.

What floor am I on? – La ce etaj o sa stau?

Where are the elevators? – Unde sunt lifturile?

Can you give me the WiFi password please? – Imi poti da parola de la WiFi, te rog?

My room has not been cleaned, can you please clean it? – Camera mea inca nu a fost curatata, o puteti curata va rog? 

How do I call the front desk from my room? – Cum sunt la receptie din camera? 

Are there any rules here that I need to know? – Sunt anumite reguli pe care trebuie sa le cunosc? 

At what hour does the restaurant open? – La ce ora se deschide restaurantul? 

I reserved a room with a bathtub, mine has a shower. How can we solve this? – Am rezervat o camera cu cada, a mea are dus. Cum putem rezolva situatia? 

Dupa ce te-ai instalat si ai desfacut bagajul, poti incepe calatoria. Afla unde sunt principalele atractii din oras si cum sa ajungi la ele. E recomandat sa intrebi si de spital sau politie, pentru a te proteja in caz de accident.

Expresii in engleza pentru calatorie in oras.

Where can I find a grocery store? – Unde gasesc un magazin?
S-ar putea de multe ori sa cumperi de la un magazin de colt ce ai nevoie. Preturile din hotel sunt deseori mari si este mult mai benefic pentru tine sa iti iei apa si suc de la magazin.

Where is the hospital? – Unde este spitalul?

How can I contact the police if anything happens? – Cum pot contacta politia in cazul in care se intampla ceva?

Can you recommend a couple of restaurants? – Imi puteti recomanda cateva restaurante? 

How do I get from here to the beach? – Cum ajung de aici la plaja?

How far is the Museum? – Cat de departe este muzeul?

Spre final, speram ca lista de expresii uzuale in engleza te va ajuta. Am incercat sa includem cat mai multe scenarii si intamplari, astfel incat sa ai exemple concrete din viata de zi cu zi.

Asta incercam sa facem mereu la Engleza pentru toti. Incercam sa te invatam engleza, nu din carti, ci din viata de zi cu zi. Astfel incat sa te poti descurca oriunde in lume. Daca vrei sa inveti engleza, te invitam sa citesti si restul articolelor de pe blog sau sa participi la o serie de meditatii in engleza.

O zi cat mai fericita. 🙂

  © Drepturi de autor - Engleza pentru toti - 2020 - Created with love by Start Small Digital.