⬅ ÎNAPOI

Interviu in engleza – Intrebari, raspunsuri si sfaturi

Primul interviu in engleza

Ai aplicat pentru jobul preferat si ai fost invitat la un interviu in engleza?

Felicitari, esti foarte aproape de jobul visat. Acum, trebuie doar sa te pregatesti! Noi te vom ajuta sa fi pregatit pentru un interviu in engleza prin:

  • sfaturi pentru discutia in engleza cu intervievatorul
  • raspunsuri la intrebari de interviu in engleza
  • cele mai des intalnite greseli
  • un gif dragut cu o pisica care te sustine!

Sfaturi pentru un interviu in engleza

Vrei o engleza care sa iti dea noul manager pe spate?
Arunca un ochi peste cursurile noastre de engleza si fa primul pas spre o engleza perfecta.

1. Pregateste-te pentru interviu

Verifica cele mai des utilizate intrebari la un interviu in engleza si invata-le. Gasesti intrebarile mai jos in articol.

Scrie-ti raspunsurile pe hartie. Nu incerca sa le memorezi cuvant cu cuvant. Incearca doar sa iti delimitezi o anumita idee sau direct pentru raspunsul la interviu. Un raspuns specific si concis, fara balbaieli, il va impresiona pe intervievator. De asemenea, te va pune intr-o lumina buna, pentru ca afisezi incredere in propria experienta.

Daca ai probleme in a discuta in engleza, o serie de cursuri de engleza te va ajuta enorm.

Asigura-te ca ai citit bine anuntul pentru job. Cel mai probabil, firma care te-a invitat la interviu a mentionat ce isi doreste de la un angajat. Incearca sa integrezi acele calitati in raspunsurile tale.

Pune si tu intrebari. Este foarte important sa iti expui opinia si sa le transmiti intrebarile tale. Daca esti curios despre programul de lucru, salariu sau alte informatii, intreba-i!

Nu este nici o rusine sa pui intrebarea pe masa:

  • Si, care este salariu pentru pozitia de intern pe marketing?
  • So, what’s the salary for the marketing intern position?

Fara sa pui intrebari, se poate sa pari dezinteresat.

2. Fa-ti temele inainte sa ajungi la interviu in engleza

Intamplarea face ca, am fost in ambele tabere, persoana in cautare de job si persoana in cautare de angajat. Nu vreau sa mentionez de cate ori am dat de persoane care nu stiau absolut nimic despre companie. Sau, mai rau, nu stiau absolut nimic despre jobul la care au aplicat.

Toti aplicam gramada la joburi. Vedem dupa ce pica. Totusi, asigura-te ca atunci cand esti chemat la un interviu in engleza, iti faci temele. Afla cine te-a chemat, pentru ce job, ce calitati sunt necesare. Cel mai important, invata bine numele companiei si 3 sau 4 lucruri importante despre ea.

Fa-ti temele inainte de un interviu in engleza

Sigur o sa apara intrebarea:

  • Ce cunosti despre compania noastra?
  • What do you know about our company?

Daca iti faci temele, sigur o sa ai un raspuns perfect. De exemplu, intr-un interviu pentru o pozitie de agent de vanzari, un student a raspuns in felul urmator:

  • Stiu ca sunteti noi pe piata si ca activati in domeniul evenimentelor. Doriti pe cineva care sa va ajuta in achizitia de noi clienti. De asemenea, stiu ca aveti o eroare intr-un formular pe site-ul vostru.
  • I know that you are new on the market and that you’re involved in the events industry. You want someone that will help you acquire new clients. Also, I know that you have an error on one of the form present on your website.

Un astfel de raspuns le arata intervievatorilor ca ii cunosti si te-a interesat firma lor. Ai citit cerintele jobului si ai idee despre ce vor de la tine. De asemenea, daca ai gasit o problema despre care ei nu stiau si le-o expui, iti vor fi recunoscatori.

Intra pe site-ul lor. Sigur au acolo pagina „Despre” cu misiune, valori, cultura si alte chestii nitel plictisitoare. Citeste-le de 2 sau 3 ori si vei fi pregatit. De asemenea, cauta numele firmei pe Google, vezi ce stiri poti sa gasesti despre ei. Fa o lista cu lucruri interesante. Nu nota nici un scandal si nu il expune la interviu. Nu vrei sa fi tu acela care le aduce aminte despre ultimele gafe.

3. Haina il face pe om la interviu

In 90% din cazuri, nu ai cum sa dai gres cu o camasa alba, pantofi simpli si pantaloni/fusta neagra. Desigur, daca mergi la un interviu pentru o sala de fitness, o tinuta casual sau sport este mai mult decat okay. Cine stie, poate o sa faceti un interviu in engleza pe banda de alergare.

De asemenea, daca aplici la o firma de jocuri video, vezi daca ai prin sifonier un tricou cu logo-ul lor sau cu un joc cunoscut. Orice gamer inrait are macar un astfel de tricou.

Ia la tine o agenda si un pix, plus 2 copii ale CV-ului tau. Se poate ca intervievatorul sa fi avut o zi lunga si sa uite sa printeze CV-ul tau. Ii poti fi de ajutor cu o copie suplimentara.

Incearca si sa iei cateva notite. „Doar sa pari interesat.”

4. Nu intarzia la un interviu in limba engleza!

Daca ai intarziat, ti s-au scazut din start cateva puncte. Nu conteaza motivul, si, de cele mai multe ori nu il va interesa pe intervievator. Daca ai intarziat la un interviu in engleza, s-ar putea sa creada ca vei intarzia si la munca. Iar el nu are nevoie de asa ceva.

Asigura-te ca iti planifici drumul cu o zi inainte. Cauta locatia biroului si afla cum ajungi acolo. Nu conteaza ca iei un taxi sau transportul in comun, nu vrei sa stai a doua zi cu Google Maps in mana.

Ia traficul in considerare. Un drum de 10 minute la 2 dupa amiaza poate sa iti ia 30 de minute la ora de varf. Planifica in asa fel incat sa ajungi cu 10 minute inainte de interviu.

Trebuie sa ajungi la timp la un interviu in engleza

Trebuie sa ajungi la timp la un interviu in engleza

Nu uita sa te uiti si la meteo pentru a doua zi. Nu vrei sa ajungi ca un caine plouat la interviu.

Ia-ti o marja de eroare de 5 minute sa mergi la baie inainte. Asigura-te ca ai rezolvat orice nevoie neterminata, te-ai uitat in oglinda si te-ai calmat. Trage nitel aer in piept si pregateste-te sa ii uimesti!

5. Fii Calm!

In timpul interviului, fii calm! Nu te stresa. In cel mai rau caz, nu primesti jobul. In orice alta caz, jobul este al tau daca il vrei.

Nu ridica vocea, uita-te in ochii intervievatorului ca vorbesti cu el si zambeste.

De asemenea, da noroc cu toata lumea din sala, indiferent de sex (adica, indiferent ca ei sunt barbati sau femei, sau ca tu este barbat sau femeie). Trateaza-i pe toti egal.

Daca ai un interviu cu mai multe persoane, cel mai probabil, unul este seful. Incearca sa nu ignori pe restul incercand sa il impresionezi pe „The big boss”. Seful ii va intreba pe angajatii lui ce parere au despre tine. Eu sunt cei care vor lucra cu tine, si, daca nu le place de tine, ai pierdut jobul.

Daca nu cunosti raspunsul la o intrebare, sau ai nevoie de cateva secunde sa te gandesti, poti sa aplica una dintre urmatoarele 2 variante:

  • Cere cateva secunde de gandire. Nu e nici o rusine sa gandesti.
  • Bea putina apa. Asta iti va acorda cateva secunde de gandire.

Vrei o engleza care sa iti dea noul manager pe spate?
Arunca un ochi peste cursurile noastre de engleza si fa primul pas spre o engleza perfecta.

6. La un interviu in engleza, multumeste si cere Feedback.

De foarte multe ori am reusit sa ii surprind pe cei care m-au intervievat pentru ca am cerut feedback. Foarte putini se asteptau la acest lucru si i-a incantat. Faptul ca ceri feedback arata ca iti doresti sa evoluezi. Apreciezi parerile altora si nu ai probleme cu acestea.

Cand iesi de la interviu, multumeste-le pentru oportunitate si saluta pe toata lumea. Chiar si cand iesi din cladire, saluta si portarul!

Raspunsuri la intrebari de interviu in engleza

Cel mai des, la un interviu in engleza, ne blocam la intrebarile deschise. Atunci cand trebuie sa venim cu o poveste. Sau, si mai rau, sa spunem ceva despre noi la care nu ne-am gandit pana acum.

Iti facem mai jos un top legat de cele mai des utilizate intrebari si raspunsuri (in romana si engleza) la un interviu.

Spune-mi cate ceva despre tine. – Tell me a little bit about yourself.

Am inceput cum trebuie. Nu este exact o intrebare, dar, tot trebuie sa oferi un raspuns. Fii concis. Ce pregatire ai, ce ai facut pana acum, ce iti place si ce nu. Nu baga generalitati de tip: „Imi place sa ma uit la filme si sa citesc carti.” – Ghice ce, si celorlalti 100 de alti aplicanti le place acelasi lucru.

Un raspuns coerent pentru un interviu in engleza la aceasta intrebare este:

” Am 22 de ani, am urmat Facultatea de Marketing din cadrul A.S.E si am terminat licenta cu nota 10. Am lucrat in domenii diverse, de la vanzari la marketing online si filmari de evenimente. Sunt pasionat de cartile legate de al doilea razboi mondial si jocurile video. Nu imi place cand cineva intarzie.”

” I’m 22 years old and I studied Marketing at A.S.E, getting my Bachelor’s with a 10. I worked in multiple industries, from sales to online marketing and videography. I’m passionate about World War 2 books and video games. I dislike it when people are late.”

Cum ai aflat despre aceasta pozitie? – How did you learn about this position?

Fii sincer. Daca i-ai gasit pe Ejobs, mentioneaza asta. Cel mai probabil, vor doar sa vada care instrument le-a adus candidatii potriviti.

„Am aflat despre aceste job cautand pozitii de vanzari pe Ejobs. Mi-a placut descrierea jobului asa ca am aplicat.”

„I learned about this job looking for positions in sales on Ejobs. I like the job description so I applied.”

De ce vrei acest job? – Why do you want this job?

Desi mereu am vrut sa zic asta la un interviu in engleza, nu am putut mentiona ca: „vreau bani ca sa mananc si sa platesc chiria.”

Desi este un raspuns sincer si valid, s-ar putea sa nu iti ofere cele mai bune rezultate. In schimb, mentioneaza experiente si oportunitati. Povesteste despre ce vrei sa inveti la ei, despre noul tau pas in cariera sau despre posibilitatea de a creste intr-un domeniu nou.

” Vreau acest job pentru ca mereu mi-am dorit sa lucrez in industria jocurilor video. Sunt indragostit de povestile create de echipa voastra de creatie si mi-ar placea sa pot sa integrez si o parte din ideile mele in jocurile pe care le joc eu si prietenii mei.”

” I want this job because I always wanted to work in the video game industry. I am in love with the stories created by your creative team and I’d like to integrate some of my ideas in the games that me and my friends play.”

Spune-mi despre un moment in care te-ai certat cu un coleg. – Tell me about a moment you had a fight with a coworker.

Sunt cazuri in care, pur si simplu nu ai avut certuri. Totusi, daca ai avut, fii sincer si povesteste despre ele. La un interviu in engleza, s-ar putea ca intervievatorul sa creada ca eviti intrebarea daca nu dai un raspuns.

Povesteste totul cat mai obiectiv. Nu te apuca sa jignesti persoana cu care te-ai certat si mentioneaza profesional motivul disputei. Si, cel mai important, cum ai rezolvat situatia.

” Am avut o disputa cu managerul meu de pe departamentul tehnic. Acesta dorea sa utilizam in campaniile noastre de SEO denumirea de „motopercutor” pentru unul dintre produse. I-am mentionat in mod repetat ca un numar infim din clientii nostri cunoaste acest termen. Termenul bun era motor pentru porti. Am rezolvat situatia prin afisarea de date din uneltele noastre de marketing care sa imi sustina afirmatia. Intr-un final, a fost de acord.”

” I had an argument with our manager for the technical department. He wanted to use the keyword „motopercutor” in our romanian SEO campaigns for one of our products. I told him that a very small percentage of clients actually know this term. The correct keyword was ” motor pentru porti”. I solved this dispute by pulling data out of our marketing tools in order to prove my statement. He eventually agreed.”

De ce vrei sa pleci de la jobul actual? – Why do you want to leave your current job?

„Nu imi place seful, cafeaua e nasoala si sunt platit prea putin!”

Din pacate, aici este singura intrebare unde te indemn sa nu afisezi intregul adevar. Daca tu ai avut o problema cu vechiul sef, intervievatorul s-ar putea sa creada ca a fost vina ta, nu a lui.

Mentioneaza ca doresti sa avansezi in cariera si ca te-ai plafonat. Sau ca simteai nevoie de o schimbare.

” Simteam ca am ajuns la un nivel la care nu mai puteam evolua la vechiul job. Vreau sa invat mai multe si cred ca o pot face la voi.”

” I felt that I reached a level where I couldn’t grow anymore at my old job. I wish to learn a lot more and I think I can do this working for your company.”

Care a fost salariul la ultimul tau job? – What salary did you receive at your old job?

De cele mai multe ori, aceasta intrebare este folosita pentru a negocia salariul. Daca ei erau dispusi sa ofere 4.000 de lei pe luna si afla ca tu luai 2.000, o sa iti ofere 3.000.

Incearca sa eviti intrebarea si sa mentionezi cat ai vrea sa castigi.

” Nu este neaparat important cat castigam la vechiul job. Pentru urmatorul meu pas in cariera caut o pozitie cu un salariu de 4.000 de lei. Se incadreaza aceasta pozitie?”

” It’s not really important how much I earned at my last job. For my next step in my career, I am looking for a position with a salary of 4.000 lei. Does this position fit my needs?”

Cu aceasta intrebare te pozitionezi mai bine in negocierea salariului. De asemenea, vei afla daca mai are rost sa continui interviul sau nu.

Cele mai des intalnite greseli la un interviu in engleza.

Nu ai intrebari pentru firma.

Daca nu ai intrebari pentru firma la care te angajezi, o sa afisezi un dezinteres fata de acestia. Cum am mai mentionat, incearca sa pui intrebari legate de echipa, ce va face compania in urmatorii ani si beneficiile salariale.

Nu este taboo sa intrebi cat este salariul. Nu vrei sa treci printr-un proces de 3 interviuri si sa pierzi timp. Mai ales daca salariul pe care ei il ofera este jumatate din cat iti doresti.

Ai intrat in viata personala a angajatilor.

Nu este treaba ta daca fata draguta de la receptie este singura sau daca managerul de departament iese prin cluburi. Aceste informatii tin strict de viata lor personala iar tu ai venit pentru business.

Nu lua pe nimeni la per-tu daca nu ti-au dat voie sa faci asta si nu fii vulgar. Nu ai voie sa folosesti jargon de strada sau sa povestesti despre bunaciunea aia pe care ai vazut-o ieri in centru. Pe care, oricum nu ai agatat-o.

Vrei o engleza care sa iti dea noul manager pe spate?
Arunca un ochi peste cursurile noastre de engleza si fa primul pas spre o engleza perfecta.

Pari foarte obosit.

Energia pe care o afisezi la interviu este o oglinda a activitatii tale la birou. Daca esti obosit si neatent la discutie, vei transmite mesaje nepotrivite. Chiar daca ai avut o noapte grea, incearca sa bei o cafea sau 2 inainte de interviu. Inainte de a incepe, intreaba unde este baia si stropeste-te cu niste apa rece.

Aranjeaza-te si arata-le ce poti.

Nu ai incredere in tine.

Indiferent ca ai venit la un interviu in engleza pentru o pozitie de intern sau o pozitie de CEO, increderea este foarte importanta! Meriti acel job si o sa muncesti cat 10 odata ce il obtii. Arata-le cine este si ce poti face, fara sa pari infumurat.

Printr-o combinatie de incredere si modestie, poti castiga pe oricine de partea ta.

Pisica care te sustine la un interviu in engleza!

via GIPHY

La final, iti uram tot succesul la urmatorul tau interviu in engleza. Daca ai nevoie de ajutor, iti stam la dispozitie prin cursuri si meditatii de limba engleza.

Spor!

    © Drepturi de autor - Engleza pentru toti - 2020 - Created with love by Start Small Digital.