⬅ ÎNAPOI

Lunile anului in engleza

Lunile anului in engleza - Septembrie Septembrie

Oare cat de usor este sa invatam lunile anului in engleza. Iti spun sincer ca, este extrem de usor. trebuie doar sa inveti 12 cuvinte. Totusi, pentru ca vrem sa iti oferim ceva mai multe informatii, pe langa denumirea lunilor anului in engleza, iti vom da si informatii interesante despre fiecare.

Lunile anului in engleza sunt dupa cum urmeaza:

 • Ianuarie – January/Jan.
 • Februarie – February/Feb.
 • Martie – March/Mar.
 • Aprilie – April/Apr.
 • Mai – May
 • Iunie – June
 • Iulie – July
 • August – August/Aug.
 • Septembrie – September/Sep.
 • Octombrie – October/Oct.
 • Noiembrie – November/Nov.
 • Decembrie – December/Dec.
 • Zi – Day
 • Saptamana – Week
 • Luna – Month
 • An – Year

Am integrat mai sus si prescurtarea fiecari luni, astfel incat sa le poti identifica pe calendare sau in domeniul electronic.

In majoritatea tarilor, luna este scrisa in mijlocul unei date. zz.ll.an. sau an.ll.zz. Totusi, exista si tari precum Singapore, El Salvador si Puerto Rico unde mai intai este trecuta luna anului, si apoi restul.

Sa vorbim despre an inainte de lunile anului in engleza

Asa cum stim deja, anul are in prezent 365.25 de zile. Tocmai din acest motiv avem o zi in plus la fiecare 4 ani.

Nu stim exact cine a decis prima oara sa avem 365.25 de zile pe an. Totusi, decisia nu a fost luata la intamplare. Timpul de rotatie a pamantului in jurul soarelui a fost calculat de multe persoane in antichitate si tuturor le-a dat cam acelasi rezultat.

In principal, anul a fost definit acum mii de ani pentru a-i ajuta pe fermieri. Acestia trebuiau sa cunoasca perioada din an in care sunt pentru a putea lua decizii legate de campurile si recolta lor. Fara aceste informatii, le-ar fi fost greu sa scoata o recolta bogata.

Noi folosim in prezent calendarul Gregorian. In trecut, fiecare tara sau regiune folosea un calendar propriu. Majoritatea statelor grecesti foloseau un calendar ce avea 360 de zile.

Odata cu venirea imperiului roman, lumea a inceput sa treaca pe calendarul din prezent.

Prima dintre lunile anului in engleza – Ianuarie / January

Luna Ianuarie este prima luna din an si este denumita dupa zeul roman Ianus. Luna are 31 de zile in prezent. Totusi, nu a fost mereu asa.

In antichitate, imperiul roman a impartit anul in 10 luni, din martie pana in Decembrie, avand aproximativ 60 de zile de iarna care nu erau integrate in nici o alta luna.

Abia in jurul anului 700 BC au fost integrate si lunile ianuarie si februarie. Luna Ianuarie a fost introdusa in calendar cu 30 de zile. Iulius Cezar a decis ulterior sa mai adauge o zi.

In luna Ianuarie s-au nascut: Elvis Presley, Martin Luther King si David Bowie. De asemenea, in Ianuarie, George Washington a afisat primul steag al Statelor Unite si tot in Ianuarie, a fost semnata declaratia Natiunilor Unite.

A doua luna din an – Februarie / February

Singura luna din an cu mai putin de 30 de zile, luna februarie este a douna luna din an. Dintre toate lunile anului in engleza, luna februarie este singura cu 28 de zile timp de 3 ani si 29 in al patrulea an.

Ziua de 29 Februarie a fost integrata in calendar pentru a ajuta la decalajul creat de sfertul de zi generat de fiecare an in parte. Astfel, adunand un sfert de la fiecare an, ajungem cu o zi in plus in anul 4.

Nu putem decat sa spunem ca ne pare rau pentru cei care sunt nascuti pe 29 Februarie, ziua de nastere e cea mai buna scuza sa bagi o felie de tort.  (Felie de tort = slice of cake)

In luna februarie s-au nascut Cristiano Ronaldo, Steve Jobs si George Washington. De asemenea, in Februarie, Banca Angliei a lansat prima lira si Richard Trevithick a demonstrat capacitatile motorului cu aburi pe sine.

Vrei sa inveti simplu si rapid engleza?
Arunca un ochi peste cursurile noastre de engleza si fa primul pas spre o engleza perfecta.

Luna a 3-a in Engleza – Martie / March

Luna Martie / March, este a 3-a dintre lunile anului in engleza, atata in calendarul Gregorian cat si in cel Iulian. Totusi, in calendarele romane vechi, luna martie era prima din an, fiind si prima luna a primaverii.

Luna Martie are 31 de zile si este numita dupa zeul roman si planeta Marte ( Mars). A fost asociata zeului roman al razboiului datorita caldurii pe care o ofera. In trecut, razboaiele se opreau pe timp de iarna. Totusi, odata cu venirea lunii martie si a caldurii, toate razboaiele care nu au fost finalizate in anul precedent reincepeau.

Practic, luna care vestea primavara era si luna care vestea moartea pentru foarte multe culturi. 

via GIPHY

In Martie, s-au nascut Shaquille O’Neal si Justin Bieber. De asemenea, in martie a fost inaugurat Turn Eiffel.

Trecem in luna glumelor – Aprilie / April

Luna Aprilie este a 4 luna a calendarului Gregorian si are 30 de zile. In trecut, era a doua luna a anului si avea 31 de zile. Iulius Cezar a fost cel care a decis reformarea calendarului catre o varianta similara cu cel actual.

Luna Aprilie este vehement cunoscuta pentru prima a zi a acesteia, ziua de 1 Aprilie. Cunoscuta si ca ziua pacalelilor sau a glumelor (April’s Fools), 1 Aprilie este ziua in care toata lumea face farse sau glume, unele mai reusite decat altele.

Una dintre cele mai raspandite povesti legate de originea zile de 1 Aprilie este cea a profesorului Buskin de la Universitatea din Bostot. Acesta relatat ca, in timpul conducerii imparatului Constantin, cativa dintre bufonii curtii au mentionat ca pot sa conduca regatul mai bine decat imparatul.

Amuzat de aceasta remarca, imparatul Constantin a lasat un bufon sa fie imparat pentru o zi. Bufonul a creat o lege care le impunea tuturor sa faca farse sau glume in acea zi. Traditia a ramas pana in ziua de azi. Aceasta explicatia a lui Buskin a fost lansata in media si articole de specialitate in anii 1980.

Singura problema, Boskin a inventat toata povestea. Practic, povestea legata de originile zilei de 1 Aprilie era la randul ei o gluma de 1 Aprilie.

In luna Aprilie s-au nascut Robert Downey Junior, Pharrel Williams si Adolf Hitler. Tot in luna Aprilie, prima femeie primar a fost aleasa in Susanna M. Salter, Statele Unite, in anul 1887.

Ce vrem de 1 mai? 1 mai bun…. – Mai / May

Cu 31 de zile si numele zeitei Maia, luna Mai este a 5-a luna a calendarului Gregorian instaurat de Papa Gregory XIII in 1582.

Luna Mai este asociata cu un inceput al verii. Chiar daca este inca primivara, foarte multi romani merg la mare de 1 mai, Ziua Muncii.

Cea mai ravnita activitate in ziua de 1 Mai pentru romani este gratarul in aer liber.

Si, sa fim seriosi, cine poate sa refuze o ieseala cu prietenii in natura. Indiferent ca mancam mici si carnati cu bere sau castane coapte in foc cu salata si un vin bun, ziua de 1 Mai este un prilej pentru relaxare si socializare.

In luna Mai, s-au nascut John F Kennedy, Regina Victoria si The Notorious B.I.G. De asemenea, in Mai 1966, Surveyor 1 a fost lansat in spatiu si a devenit primul obiect creat in Statele Unite care sa aterizeze pe un corp ceresc.

Lunile de vara ale anului incep in iunie, chiar si in limba engleza – Iunie / June

Luna Iunie este a 6-a luna in calendarul Gregorian. Luna Iunie a fost numita dupa cuvantul latin „iuniores” care poate fi tradus ca „cei tineri”. Are 30 de zile si este luna din an care beneficiaza de cele mai multe minute de soare pe an in partea nordica a pamantului si cele mai putine in partea sudica.

Dintre toate lunile anului in engleza, luna Iunie (June) este cea mai aleasa pentru nunti. Multi oameni considera ca vei avea noroc in casnicie daca te casatoresti in Iunie.

In luna Iunie s-au nascut Tupac Shakur, Donald Trump si Che Guevara. Tot in luna Iunie, Hitler viziteaza Parisul pentru prima oara dupa ce a fost cucerit.

Dintre  toate lunile anului in engleza, una ii este dedicata unui imparat roman. – Iulie / July

Luna Iulie este a 7-a luna din calendarul Gregorian, are 31 de zile si a fost denumite dupa imparatul Roman, Iulius Cezar. Pana in anul 450 AC, luna Iulie se numea Quintilis si era a 5-a luna din an.

In ciuda caldurii, in luna Iulie, pamantul este situat in cea mai indepartata pozitie fata de Soare.

Din pacate, in luna Iulie, presedintele Abraham Lincoln a semnat prima taxa pe venit in Statele Unite, 3% pentru persoanele care fac venituri pana in 10.000 de dolari si 5% pentru orice venit realizat peste.

In luna Iulie s-au nascut: Tom Cruise, Nelson Mandela si Iulius Cezar.

Vrei sa inveti simplu si rapid engleza?
Arunca un ochi peste cursurile noastre de engleza si fa primul pas spre o engleza perfecta.

Am ajuns la luna lui cuptor – August / August

A 8-a luna din an, si cea mai calduroasa este luna August. Aceasta are 31 de zile si este numita dupa imparatul roman Augustus, la 8 ani inaintea nasterii lui Hristos. Denumirea din antichitatea a lunii August era Sextilis, in perioada in care era a 6-a luna din calendarele vechi.

Se spune ca, daca in prima luna din August este canicula, iarna va fi grea si lunga.

In luna August s-au nascut Michael Jackson, Macaulay Culkin (copilul din singur acasa) si Maica Teresa. Tot in luna August, sclavia a fost abolita in Jamaica (1838) si Albert Einstein i-a scris presedintelul Roosevelt legat de frica sa fata de bombele atomice.

Luna „preferata” a elevilor – Septembrie / September

 

Lunile anului in engleza - Septembrie Septembrie

 

Luna septembrie da startul toamnei si a anului scolar in emisfera nordica. Este a 9-a luna din an si are 30 de zile.

Este de asemenea, dintre toate lunile anului in engleza, luna in care se cumpara cele mai multe flori pentru profesori.

In luna Septembrie, s-au nascut Will Smith, Adam Sandler si Confucius. De asemenea, in luna Septembrie, Leningrad a fost numit Saint Petersburg si Brazilia si-a declarat independenta fata de Portugalia.

Luna „preferata” a studentilor – Octombrie / October

Luna Octombrie este a 10-a luna din an si are 31 de zile. Aceasta si-a pastrat denumirea veche, in care era numita dupa pozitia ei in calendarul Iulian, luna a opta.

Luna Octombrie este pozitionata in mijlocul toamnei in emisfera nordica si in mijlocul primaverii in emisfera sudica. De asemenea, este luna in care foarte multe facultati isi incep cursurile.

In luna Octombrie s-au nascut Eminem, Mahatma Gandhi si Snoop Dog. De asemenea, de-alungul istoriei in luna Octombrie au avut loc: Prima vizita a imparatului Japonez Hirohito la casa alba, Independenta Iracului in 1932 si lansarea primului satelit de catre rusi, Sputnik, in 1957.

Penultima dintre lunile anului in engleza – Noiembrie / November

A 11-a luna din calendarul Gregorian si a 9-a luna din cel Iulian. Luna Noiembrie are 30 de zile si si-a pastrat numele din calendarul Iulian, provenind de la „novem” (a noua luna).

Este luna in care, din pacate, mall-urile se umplu de decoratiuni de Craciun, chiar daca abia am trecut de Halloween.

In luna Noiembrie s-au nascut: Winston Churchill, Leonardo DiCaprio si Bruce Lee. De asemenea, in luna Noiembrie a fost creata Uniunea Europeana conform tratatului de la Maastricht si Carl Stokes a devenit, in 1967, primul primar de culoare din Statele Unite in Cleveland, Ohio.

Uite ca am ajuns si in luna lui Craciun – Decembrie / December

Ultima dintre lunile anului in engleza, luna Decembrie are 31 de zile. Si-a pastrat denumirea primita in calendarul Iulian, „decem” insemnand „10” in latina.

Solstitiul de iarna are loc in luna Decembrie. Astfel, luna Decembrie are ziua cu cea mai putin lumina naturala din an.

In luna Decembrie, in majoritatea tarilor de pe glob se serbeaza Craciunul. Culoarea care reprezinta aceasta luna este rosu, de pe costumul lui Mos Craciun. Funny fact (informatie amuzanta), costumul rosu al lui Mos Craciun a fost creat de Coca Cola pentru a asocia aceasta sarbatoare de brandul lor.

In luna Decembrie s-au nascut: Pablo Escobar, Frank Sinatra, Joseph Stalin si autorul acestui articol. De asemenea, in decembrie au avut loc: prima aparitie a ziarului „The Observer”, moarte lui Wolfgang Amadeus Mozart si a lui Cicero.

In majoritatea tarilor Crestine, luna Decembrie este considerata si luna in care a fost nascut Hristos. Totusi, foarte multi oameni de stiinta considera aceasta informatie falsa.

 

  © Drepturi de autor - Engleza pentru toti - 2020 - Created with love by Start Small Digital.