⬅ ÎNAPOI

Pronuntia si Alfabetul in Engleza

Pronuntia si alfabetul in engleza

Un numar foarte mare dintre vorbitorii de limba engleza sunt capabili sa citeasca si sa inteleaga engleza la perfectie. Totusi, in timp ce engleza din capul nostru este extrem de fluenta, de foarte multe ori, cea ce reusim sa scoatem pe gura nu se aseamana deloc.

De cate ori te-a intrebat un strain pe strada cum sa ajunga intr-o anumita locatia, si ti-a luat cam 5 minute sa il faci sa inteleaga?

Totusi, nu este nimic de care sa ne fie rusine. Pronuntia si alfabetul in engleza sunt foarte rar predate in scolile din Romania. In timp ce invatam reguli si cuvinte, profesorii uita deseori cea mai importanta parte, sa ne puna sa vorbim in engleza unul cu celalalt.

Tocmai din acest motiv, am decis sa va scriu un mic articol legat de pronuntia si alfabetul in engleza care sa va ajute in drumul vostru spre o dictie mai buna.

Cum sa iti imbunatatesti pronuntia in engleza?

Pronuntia in engleza este deseori cea mai grea parte a procesului de invatare. Este grea pentru ca de cele mai multe ori, ai nevoie de 2 persoane pentru a eficientiza procesul.

De asemenea, limba engleza, spre deosebire de limba romana, nu se citeste in acelasi fel in care se scrie. Foarte multe litere au diferite forme de pronuntie, in functie de cuvantul in care au fost integrate.

Cel mai bun exemplu sunt vocalele. Litera e poate fi citita ca:

 • [i]: complete, here
 • [e]: stress,
 • [ə]: certain

Stim, nu e tocmai usor. Totusi, nu este imposibil.

Invata sa asculti cum vorbesc altii in engleza.

Inca din primele momente in viata, ascultam inainte de a discuta. Tocmai din acest motiv copii invata mai multe limbi mult mai repede decat adultii.

Adultii nu mai au rabdare sa asculte, incercand sa invete totul cat mai repede. Totusi, sunt mici bucati ale subconstientului nostru care au nevoie de repetitie pentru a memore un sunet sau o actiune.

Fara aceasta repetitie sau rabdare in a asculta, este foarte complicat sa ai o pronuntie perfecta in engleza.

De asemenea, repetitia este motivul care ii ajuta pe cei plecati in strainatate sa invete o limba straina mult mai rapid. Daca auzi cuvintele zilnic si simti ca ai nevoie de limba respectiva in viata de zi cu zi, creierul tau este mult mai focusat spre a invata si a memore cuvintele, dictia si alfabetul in engleza.

Incearca sa te uiti la filme in engleza fara subtitrare, pentru a te forta sa fi atent la dialog. Asculta carti in engleza audio sau foloseste aplicatii de invatat limba engleza cu capacitati audio.

Inregistreaza-te in timp ce lucrezi la pronuntie si alfabet

Pronuntia este ceva mai complicat de analizat din punct de vedere obiectiv. Mai ales daca nu ai un punct de referinta.

Tocmai din aceasta cauza, daca nu urmezi o serie de cursuri de engleza, in care profesorul sa iti dea feedback, cea mai buna varianta ramasa este sa te inregistrezi in timp ce spui diferite expresii uzuale in limba engleza.

Ulterior, poti sa te analizezi si sa compari frazele spuse de tine cu cele spuse de un vorbitor nativ. Astfel, poti sa iti analizezi greselile si sa incerci sa le corectezi pe parcurs.

Nu iti face griji, nu trebuie sa descarci vreun software scump sau sa te stresezi prea mult cu tehnologia. Fiecare laptop sau telefon din 2015 incoace are optiunea preinstalata de inregistrare audio.

De asemenea, poti sa te filmezi in timp ce spui o anumita fraza sau citesti un pasaj dintr-o carte. Trimite-o prietenilor tai si cere-le feedback. Unei persoane din exterior ii va fi mult mai usor sa gaseasca defectele in vorbire pe care tu s-ar putea sa nu le observi.

Uita-te in oglinda si fii increzator!

De foarte multe ori, nivelul de pronuntie si cunoasterea alfabetului in engleza este dat de increderea de sine.

Tocmai din acest motiv, alcoolul ajuta in discutiile in alte limbi. Nu iti zic acum sa te duci la interviu dupap 2 PET-uri de bere. Totusi, este dovedit faptul ca, alcoolul, in cantitati moderate, te poate ajuta in reducerea anxietatii si a fricii de a discuta in alta limba.

Astfel, iti spargi blocajele si poti sa vorbesti cu incredere.

Revenind la oglinda.

Vorbitul in oglinda te poate ajuta sa capeti incredere in tine si sa analizezi felul in care iti misti buzele si limba atunci cand pronunti anumite cuvinte.

Mimica fetei, limbajul corpului si directia in care iti atintesti privirea joaca un rol important in comunicarea pe care o ai cu alte persoane. Indiferent de limba, limbajul trupului este deseori acelasi.

Fii atent la felul in care iti misti limba si buzele

Muschii joaca un rol extrem de important in comunicare. Aerul trece prin corzile vocale si este apoi modificat de catre felul in care limba, dintii si buzele sunt pozitionate.

Pronuntia vocalelor din alfabetul in engleza

Pronuntia vocalelor din alfabetul in engleza

Desi, nelegat de comunicarea in engleza, cel mai usor exemplu prin care puteti intelege importanta pozitionarii buzelor si a limbii este fluieratul. Fara o pozitie perfecta, este aproape imposibil sa scoti sunetul de care ai nevoie.

Incearca sa privesti felul in care alte persoane isi misca buzele atunci cand vorbesc.

Cel mai bine este ca acestia sa fie vorbitori nativi. Analizand miscarile si imitandu-le, incepi sa iti obisnuiesti muschii fetei sa produca sunetele corecte.

Cele mai greu de pronuntat litere sunt de obicei “L”, “R” si combinatia “TH”.

 • Pentru a pronunta litera “L” din alfabetul in engleza: limba trebuie sa atinga spatele dintilor din fata in partea de sus a gurii. Incearca sa pronunti cuvintele “light”, “leisure” sau “low”. In absolut fiecare cuvant, o sa simti cum limba atinge dinti sau cerul gurii din imediata apropiere.
 • In cazul literei “R” din alfabetul in engleza: limba nu trebuie sa atinga cerul gurii. Trage-ti limba in spatele gurii, intr-o pozitie cat mai comfortabila. Buzele trebuie sa fie putin rotunjite. Incearca sa pronunti cuvintele “right”, “rescue’ sau “round” de cateva ori.
 • Pentru a pronunta in engleza combinatia “TH”: Un sunet putin mai complicat pentru cei care nu sunt vorbitori nativi de limba engleza. In cazul de fata, deschida gura putin si pozitioneaza limba intre cele 2 randuri de dinti. Lasa putin aer sa treaca printre limba si dinti. Incearca sa pronunti cuvintele “think” si “thought”.

Arunca un ochi peste acest videoclip pentru a vedea cum alte nationalitati au acestea greutati ca si noi in pronuntia literelor din alfabetul in engleza.

Vrei sa iti imbunatatesti pronuntia in engleza?
Arunca un ochi peste cursurile noastre de engleza si fa primul pas spre o engleza perfecta.

Pronunta cuvintele incet si desparte in silabe

Cand vine vorba de pronuntia literelor din alfabetul in engleza si a cuvintelor, este mult mai important sa inveti forma perfecta incet decat sa treci rapid prin toate cuvintele.

Tocmai de acea, de foarte multe ori este recomandat sa vorbesti mai incet atunci cand nu iti gasesti cuvintele. Pune presiune pe cuvinte si asigura-te ca te faci inteles.

Pentru a invata mai bine cuvintele si pronuntia acestora in engleza, desparte cuvintele in silabe.

Pune-ti lana sub barbie si pronunta un cuvant. De fiecare data cand barbia atinge mana, ai pronuntat o silaba. Invatand silabele si felul in care acestea sunt conectate te va ajuta sa vorbesti mai usor in limba engleza.

Nu uita, fiecare silaba in limba engleza trebuie sa aiba minim o vocala.

Pune accent pe sunete sau silabe.

Accentul este foarte important in limba engleza. In functie de felul in care pui accentul pe o anumita silaba, intreaga fraza poate capata alt sens.

Cel mai bun exemplu este cuvantul “present”.

Daca pui accentul la inceput “PREsent”, te referi la un substantiv care semnifica fie momentul actual, fie un cadou. In cazul in care pui accentul la final “preSENT”, pronunti un verb care face referire la actiunea de a face un cadou sau o prezentare.

Majoritatea cuvintelor formate din 2 silabe au o regula simpla. Substantivele au accent pe prima silaba iar verbele pe ultima silaba.

Nu te stresa daca lucrurile par prea complicate, cea mai buna metoda de a invata sa vorbesti in limba engleza nu este neaparat sa memorezi reguli, ci sa asculti si sa comunici in limba engleza cat mai des posibil.

Tocmai din acest motiv exista foarte multi vorbitori excelenti in limba engleza care nu au habar de nici o regula gramaticala si scriu fara erori, doar pentru ca “suna bine”.

Invata cu un prieten.

Cea mai buna metoda de a invata pronuntia si alfabetul in engleza este in continuare sa inveti cu un prieten. Atunci cand comunici activ cu cineva, creierul intelege ca limba respectiva iti este utila si depune eforturi mai mari de invatare.

Poate de asta am invatat mai multa spaniola intr-o saptamana in Insulele Canare decat am invatat in scoala.

Desigur, daca nu ai cu cine invata in mod constant, poti sa apelezi la cursurile noastre de limba engleza pe skype. Vei putea discuta oricand doresti cu un profesor si o sa primesti feedback, teme si exercitii de la acesta.

Cum se pronunta alfabetul in limba engleza?

Alfabetul in limba engleza are:

 1. 26 de litere
 2. 5 vocale (a, e, i, o, u)
 3. 2 semivocale (w, y)
 4. 19 consoane

Consoanele sunt deseori usor de invatat, avand doar 1 sau 2 forme.

Informatii interesante despre alfabetul in engleza.

 • Englezii mai au si un grup de litere impreunate numite “diagraph”. Acestea contin gruparile: ch, ci, ck, gh, ng, ph, qu, rh, sc, sh, th, ti, wh, wr, zh.
 • Litere “I” si “A” pot fi folosite ca si cuvinte.
 • In anul 1835, alfabetul englezesc a pierdut o litera, litera era “&”. Putand fi citita ca “et”, “and” sau “per se”.
 • Engleza veche nu avea integrate literele J, U si W.

Alfabetul limbii engleze

Alfabetul in limba engleza este identic din punct de vedere al literelor cu cel romanesc. Totusi, litere se citesc in moduri diferite in functie de felul in care au fost folosite.

Un prim exemplu este litera “Z”. Citita singura in alfabet este “zed”. Insa, integrat intr-un cuvant, se citeste la fel ca in limba romana, un simplu “Z”.

Melodia cu alfabetul in limba engleza pentru „copii”:

Literele din alfabetul in engleza si pronuntia lor sunt:

 1. A – ei
 2. B – bi
 3. C – si
 4. D – di
 5. E – i
 6. F – ef
 7. G – gi
 8. H – eici
 9. I – ai
 10. J – gei
 11. K – chei
 12. L – el
 13. M – em
 14. N en
 15. O – ou
 16. P – pi
 17. Q – chiu
 18. R – aa/ar/er
 19. S – es
 20. T – ti
 21. U – iu
 22. V – vi
 23. W – dabl iu
 24. X – ecs
 25. Y – uai
 26. Z – zed

Pronuntia literelor din alfabetul in engleza:

Pronuntia literei A (vocala)

In cazul in care ultima litera din cuvant este “E”, “A” se citeste ca “ei”. De asemenea, se poate ca litera e de la final sa fie muta.

Exemple: make, take, bake, cake, brake.

In cazul in care ultima litera din cuvant este “R”, “A” se citeste la fel ca in limba romana “a”.

Exemple: jar, star, bar

Pronuntia literei I (vocala)

In cazul in care ultima litera din cuvant este “E”, “I” se citeste ca “ai”.

Exemple: bike, kite, spike, pike.

In cazul in care ultima litera din cuvant nu este “E”, “I” se citeste la fel ca in limba romana “i”.

Exemple: kid, big, pit

Pronuntia literei O (vocala)

In cazul in care ultima litera din cuvant este “E”, vocala “O” se pronunta ca “ou”.

Exemple: broke, slope.

In cazul in care ultima litera din cuvant nu este “E”, vocala “O” se pronunta ca “o”, la fel ca in limba romana.

Exemple: stop, pot, dot, hotdog.

Vrei sa iti imbunatatesti pronuntia in engleza?
Arunca un ochi peste cursurile noastre de engleza si fa primul pas spre o engleza perfecta.

Pronuntia literei U (vocala)

In cazul in care ultima litera din cuvant este “E”, vocala “u” se pronunta ca “iu”.

Exemple: cute, mute.

In cazul in care ultima litera din cuvant nu este “E’, vocala “U” se pronunta ca “a”.

Exemple: pun, gun, run.

Pronuntia literei C (consoana)

In cazul in care consoana “C” este urmata de “E” sau “Y”, consoana “C” se pronunta “S”.

Exemple: ice, century, cigarette, cent.

In cazul in care consoana “C” este urmata de “O”, “U” sau “A” sau de o consoana, consoana “C” se pronunta la fel ca in limba romana, “c”.

Exemple: cat, crane, collor.

Pronuntia literei G (consoana)

In cazul in care consoana “G” este urmata de “E”, “I” sau “Y”, consoana “G” se pronunta ca “ge” sau “gi”, in functie de ce urmeaza in cuvant.

Exemple: gif, germ

In cazul in care consoana “G” este urmata de “U” sau “A” sau de o alta consoana, consoana “G” se pronunta la fel ca in limba romana, “g”.

Exemple: glass, garden

Pronuntia literei K (consoana)

In marea majoritate a cazurilor, consoana “K” se pronunta ca “c”.

Exemple: cook, king.

In cazul in care consoana “K” este urmata de litera “N”, “K” este mut.

Exemple: know, knife.

Pronuntia literei L (consoana)

In marea majoritatea a cazurilor, consoana “L” se pronunta la fel ca in limba romana. Totusi, exista si exceptii in care litera “L” este muta, de obicei cand este urmata de o consoana.

Exemple: chalk, stalk, would

Pronuntia literei Y (consoana/vocala)

Litera “Y” poate sa fie atat consoana cat si vocala, in functie de cuvantul din care face parte.

In cazul in care se afla la sfarsitul unui cuvant format dintr-o singura silaba, litera “Y” se pronunta ca “ai”.

Exemple: fly, sky.

In cazul in care litera “Y” se afla intr-un cuvant format din 2 sau mai multe silabe, litera “Y” se pronunta “i”.

Exemple: tasty, penny.

Nota de final

Sper ca am putut sa iti fim de ajutor cu pronuntia si alfabetul in limba engleza. In cazul in care mai ai intrebari, ne poti contacta mereu folosind informatiile de pe pagina de Contact. De asemenea, arunca un ochi pe magazinul nostru de engleza.

  © Drepturi de autor - Engleza pentru toti - 2020 - Created with love by Start Small Digital.