⬅ ÎNAPOI

Zilele saptamanii in engleza

Sa invatam zilele saptamanii in engleza

Zilele saptamanii in engleza se afla in lista primelor cuvinte pe care le invatam. Acestea sunt traduse ca „week days”, de unde si termenul de weekend pe care l-am integrat in limba romana.

Este important sa cunoastem zilele saptamanii in engleza pentru a putea comunica cu persoanele straine. De asemenea, pentru a utiliza aplicatii si calendare in engleza.

Zilele saptamanii in limba engleza incep intr-o ordine mai diferita. Ziua de luni este in mod normal considerata prima zi din saptamana la nivel global conform ISO 8601. Totusi, in Canada, Statele Unite si Japonia, prima zi a saptamanii este Duminica.

Zilele saptamanii in engleza sunt dupa cum urmeaza:

 • Monday – Luni
 • Tuesday – Marti
 • Wednesday – Miercuri
 • Thursday – Joi
 • Friday – Vineri
 • Saturday – Sambata
 • Sunday – Duminica

O regula foarte importanta de gramatica este faptul ca zilele saptamanii in engleza incep mereu cu litera mare.

Cea mai detestata dintre zilele saptamanii in engleza

Monday este derivat din engleza veche, forma originala fiind „Moon’s Day”, ziua lunii.

Monday ( luni ), este cea mai detestata zi a saptamanii la nivel mondial. In Romania, si in foarte multi alte tari, zilele din weekend sunt libere, iar angajatii si elevii isi incep activitatea in ziua de luni.

Anumite studii arata chiar faptul ca in Anglia, marea majoritatea a adultilor nu zambesc in ziua de luni pana la ora 11:00 dimineata.

Desigur, exista si parti pozitive. In Religia ortodoxa, lunea este ziua in care sunt sarbatoriti ingerii. In religiile iudaice si islamice, lunea este o zi buna pentru a tine post.

Totusi, ai grija, dintre toate zilele saptamanii in engleza, cele mai multe atacuri de inima au loc lunea.

Ziua planetei Marte

Tuesday este derivat din engleza veche, cu forma originala „Tiw’s day”. Tiw era zeul razboiului si al legii. In cadrul limbilor latine, acest zeu era reprezentat de catre planeta Marte. De aici si denumirea de Marti pe care o avem in limba romana.

In Grecia, ziua de marti este considerata ca fiind o zi cu ghinion, motivul fiind caderea Constantinopolului intr-o zi de marti. Si in tarile unde se vorbeste Spaniola, ziua de marti este una dintre cele mai ghinioniste.

Vrei sa inveti engleza simplu si rapid?
Arunca un ochi peste cursurile noastre de engleza si fa primul pas spre o engleza perfecta.

Totusi, dintre toate zilele saptamanii in engleza, Tuesday (marti) este considerata una foarte fericita in religia Iudaica, datorita mentiunii acesteia in Vechiu Testament.

Ziua de marti este cunoscuta in domeniul IT ca „Patch Tuesday”, ziua in care Microsoft elibereaza noile update-uri pentru programele lor. De asemenea, ziua de marti (Tuesday) este cea mai productiva zi din saptamana. Poate fi si ziua cea mai buna in care sa urmezi cursuri de engleza.

Ziua de mijloc din zilele saptamanii in limba engleza

Wednesday este a 3-a zi a saptamanii in limba engleza. In functie de pozitia geografica, Miercurea reprezinta Ziua lui Odin, Ziua lui Hermes sau Ziua planetei Mercur pentru tarile latine.

In cadrul saptamanii lucratoare, ziua de Miercuri este considerata mijlocul saptamanii. Se pare ca, daca ziua de marti este cea mai productiva, ziua de miercuri este cea mai potrivita pentru a cere o marire de salariu.

Dintre toate zilele saptamanii in engleza, Wednesday (miercuri) este singura des utilizata pentru a denumii personaje din filme, carti sau jocuri. Cel mai celebru personaj cu acest nume este Wednesday Addams.

Wednesday-Addams - Zilele saptamanii in engleza

Wednesday Addams – Sursa: Boingboing.net

Ziua lui Thor din zilele saptamanii in engleza

Thursday (Joi) este a 4-a zi a saptamanii in engleza si este dedicata zeului tunetului, Thor. In cadrul tarilor de origina latina, ziua este dedicata planetei Jupiter (Joi).

Im Marea Britanie, toate alegerile sustinute din 1935 incoace au avut loc in ziua de Joi. Aceasta intamplare este o traditie puternic respectata, insa, nu este speficiata in nici o lege.

Intre anii 1970 si 1980, in USSR, ziua de joi era ziua pestilor. Mai exact, guvernul inlocuia carnea de animal cu carnea de peste in ratiile pe care le oferea.

Dintre toate zilele saptamanii in engleza, Thursday ( Joi) este ziua in care s-a nascut Leonardo Davinci, pe data de 15 Aprilie 1452

Prima zi de weekend – preferata noastra

Friday (Vineri) este a 5-a zi dintre zilele saptamanii in engleza. Este de asemenea prima zi din weekend si cea mai iubita. In engleza, Friday este ziua zeitei Freya, zeita fertilitatii si a iubirii. In tarile latine, Friday, sau Vineri, este dedicata planetei Venus.

Vineri 13 este considerata o zi ghinionista pentru foarte multe tari. Totusi, este considerata si o zi foarte potrivita pentru a planta seminte.

Black Friday, sau Vinerea Neagra, este ziua in care marile magazine ofera reduceri substantiale. Aceasta are loc in Noiembrie. In Vest, reducerile au loc intr-o singura zi sunt substantiale. In Romania, reducerile tin o luna si sunt de cateva procente.

Pentru ca este ultima zi lucratoare, multe companii permit angajatilor sa vina la lucru in haine simple. Astfel, acestia pot sa iasa in oras imediat dupa.

Vineri (Friday) este numele prietenului lui Robinson Crusoe.

Vrei sa inveti engleza simplu si rapid?
Arunca un ochi peste cursurile noastre de engleza si fa primul pas spre o engleza perfecta.

Prima zi din saptamana in care te trezesti  fara alarma

Saturday (Sambata) este prima zi libera a saptamanii. Saturday este singura zi a saptamanii care si-a pastrat forma in engleza asa cum este si in latina, ziua lui Saturn.

Vikingii considerau Sambata ca fiind o zi importanta pentru baie. De asemenea, Maorii considera sambata ca o zi potrivita pentru a spala rufele.

Noi, in general, consideram Saturday (Sambata) ca fiind una dintre zilele saptamanii in care putem sa lenevim, sa dormim pana tarziu si sa petrecem mai mult timp cu cei dragi.

In foarte multe tari, in ziua de Sambata, televiziunile au creat programe speciale dedicate copiilor in timpul diminetii.

Ultima dintre zilele saptamanii in engleza

Sunday (Duminica) este in majoritatea tarilor, ultima dintre zilele saptamanii in engleza. Este ziua in care, in religia Ortodoxa, Dumnezeu s-a odihnit dupa ce a creat pamantul.

In engleza, Sunday este dedicata soarelui, in timp ce in romana, ziua este dedicata lui Dumnezeu, Romania fiind considerata un stat preponderent Ortodox.

La nivel global, aproape toate bancile sunt inchise Duminica.

Lunile care incep intr-o zi de Duminica, au mereu o zi de Vineri 13 in cadrul acestora.

De ce sunt 7 zile?

Zilele saptamanii in engleza sunt numite dupa cele 7 „planete” vizibile cu ochiul liber. Persoanele din antichitate nu cunosteau toate planetele din sistemul solar, neavand uneltele necesare. De asemenea, pentru ei, luna era o planeta.

Astfel, in antichitate, „existau” doar 7 planete care au fost folosite pentru a da numele zilelor din saptamana.

 1. Codruța Mazăre spune:

  Something interesting

 2. Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

© Drepturi de autor - Engleza pentru toti - 2020 - Created with love by Start Small Digital.